El camí recorregut

Les passes que hem fet

Emaús Rural ha anat fent passes com a entitat:

2020 Comencem la gestió d’un edifici històric de Cervera Residència Sagrada Família, amb un projecte social polivalent: habitatge d’emergències socials (14 llits), habitatge d’inclusió de llarga estada (5 llits), alberg de peregrins i grups, espais compatits per activitats d’altres entitats.
Els tallers ocupacionals es traslladen a partir del juny de la Llar Santa Maria a la Sagrada Família de Cervera Acaba la cessió de l’habitatge de Bagà.
Passem un confinament domiciliari a causa de la pandèmia Covid19 a les nostres llars d’acollida.

2019 Tallers de creixement personal i espais terapèutics a les tardes. Gestionem un habitatge social a Sant Guim de Freixenet d’una habitació doble, amb col·laboració amb el projecte “Casa i Colla”. Participem al disseny del “Pla comunitari d’Acció Inclusiva de la Segarra” promogut des del Consell Comarcal.

2018 Arranjament i millora dels espais de la granja per adaptar-los a normativa. Col·laboració amb la Trinitat Barceló de Bagà que ens permet obrir el Recer de Bagà, espai d’acollida d’emergència per a parelles o famílies.

2017 Procés de reflexió i anàlisi de la nostra activitat per adaptar-nos millor a la realitat que trobem. Inici de organització d’un grup humà de suport que col·labori en el manteniment de l’entitat. S’obre el Recer de Cervera: pis d’inclusió per a persones que surten de la llar i es preparen per a una vida autònoma amb tres places, gràcies a la cessió del Bisbat de Solsona.
Recolzem el començament d’un grup terapèutic de Narcòtic Anònims.

2016 La Llar Santa Maria remodela els seus espais d’acollida i treball i amplia el numero de llits disponibles (6 de llarga estada i 1 de curta estada).

2015 Administracions públiques recolzen els nostres projectes: Ajuntament de Granyena, Departament de Benestar Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Lleida. Ampliem la base de socis.

2014 Comença l’acollida de persones a la Llar Santa Maria entra a la Xarxa d’Habitatges Socials d’Inclusió de Catalunya i la nostra entitat forma part del Pla d’Inclusió de la Segarra promogut pel Consell Comarcal.

2013 Cesió dels espais de l’Ermita del Camí per part de la parropquia de Granyena i el bisbat de Solsona per començar el projecte de la LLar d’acollida.

D’on Venim?

La llavor del que som és el “Moviment d’Emmaús”. Aquest moviment comença a França de la mà de l’Abbé Piere al 1949 i ara mateix està integrat per 400 grups en més de 40 països. Tots tenen un llaç ideològic comú, que és el Manifest Universal adoptat al 1969. Aquesta experiència es donà en l’encontre d’una part, de persones conscients de la seva situació privilegiada i les seves responsabilitats davant la injustícia i, d’altra, de persones que no tenien cap raó de viure. Unes i altres van unir voluntats i esforços per ajudar-se mútuament i socórrer als que sofreixen. Pretén donar una alternativa de vida i treball en comunitat per a les persones excloses de la societat. Els promotors d’aquest projecte han format part la comunitat dels Drapaires d’Emmaús de Sabadell, que porta 30 anys de trajectòria en la lluita contra l’exclusió social.

Altra de les llavors és l’experiència en l’atenció a persones amb Sida i de carrer dins “La Fundació Acollida i Esperança” (Fundació Canònica) i l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac (Filles de la Caritat) a Barcelona, compartint vida al Centre d’acollida “Can Banús” de Badalona i al pis d’acollida “Itaca” a Barcelona. També participant des del 1991 en la casa d’acollida de Dit i Fet al barri Gòtic de Barcelona, per a homes sense sostir.

Per últim el projecte la llavor de l’experiència amb comunitats indígenes camperoles de Chiapas, amb les que vam compartir durant dos anys; i amb la participació des dels seus inicis a l’Associació Conreu Sereny de Badalona dedicada a crear espais de producció agrícola, amb una perspectiva ecològica recuperant terres urbanes i peri-urbanes. D’aquestes experiències neix la consciència clara que, per fer front a la crisi ecològica i social que vivim, calen iniciatives de desenvolupament del món rural.

Amb la sembra de totes aquestes llavors va brotat al maig del 2012 a Sabadell l’Associació Emaús Rural, amb el recolzament de la Comunitat d’Emmaús Sabadell i la Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges (dedicada a la producció de vi i oli integrant persones amb disminució intel·lectual i malats mentals), per gestionar i fer possible aquest projecte on reproduir l’experiència d’Emmaús en un entorn rural, desenvolupant treballs agrícoles i de drapaire.