Creant relacions

El centre de la nostra entitat és la persona: “tota la persona i tota persona” diu el nostre ideari.
La realitat de les comunitats de vida i treball són l’eix al voltant del qual es van teixint xarxes de relacions personals de voluntaris, amics, socis, altres entitats socials i en general la societat civil.

També és la realitat concreta des d’on formar part i relacionar-nos amb el nostre territori.

Creiem que és l’acció conjunta on fem possible un canvi social veritable i podem influir en les causes de l’exclusió social i el deteriorament de la nostra terra. La voluntat de la nostra entitat és, com diu el Manifest Universal d’Emaús, fer alguna cosa per aquells que pateixen (éssers humans i natura), i també fer alguna cosa per canviar les causes que ho provoquen.

Comunitat

Relacions1

Som una comunitat de vida i treball formada actualment  enre 6 i 10 persones (entre elles dos nens). Entre tots creem espais d’acollida de persones en situació d’exclusió social. Portem una forma de vida senzilla i digna, basada en l’ajuda mútua i el treball col·lectiu. Actualment tenim dos espais comunitaris: un la Llar Santa Maria del Camí a Granyena de Segarra i l’altre a l’Hostatgeria Social Sagrada Família a Cervera.

També tenim altres espais de convivència:

      1.- El “Recer de Cervera” amb quatre places, per a persones que han viscut a la Llar i ja tenen una vida independent, encara que segueixen formant part del nostre projecte col·laborant en les nostres accions

      2.- Un habitatge d’emergències socials dins l’Hostatgeria Social de Cervera.

      3.- Pis Social Sagrat Cor a Sant Guim de Freixenet, pensat com ajuda de lloguer social per a persones amb pocs recursos.

(Podeu mirar l’apartat “Llar d’acollida” si esteu interessats).

Territori

Estem situats a la zona sud de la Segarra, una terra, un paisatge, amb les seves característiques i la seva pròpia dinàmica natural. Formem part d’ell i ens hi relacionen quotidianament, creant relacions de respecte. El nostre territori és una font d’aprenentatges i saviesa, a la que intentem estar atents.

Treballem la terra amb les tècniques de “tota la vida”, recuperant maneres de fer manuals i d’aprofitament de recursos sense explotació. Treballem per entitats i pagesos propers, donant un cop de mà en treballs sobre tot manuals.

Actualment tenim un petit cultiu de safrà, granja d’autoconsum de cabres i gallines i ajudem a pagesos de la zona en treballs de camp, neteja i reparacions de la llar.

Per altra part, gestionem un alberg de peregrins i allotjament de grups a Cervera com a ocupació a la comunitat i com a servei al territori.

(Podeu mirar l’apartat “On som?” si esteu interessats).

Amics i col·laboradors

Relacions2

Els amics i voluntaris són el ostre «Equip de suport» part essencial del nostre projecte. La nostra entitat neix del voluntariat: de la consciència de responsabilitat de persones que front la problemàtica de la injustícia, s’organitzen. Els amics i col·laborados ajuden al funcionament de les comunitats de vida i treball i comparteixen les nostres accions, reflexions i il·lusions.

Actualment comptem amb 9 voluntaris en diferents àmbits: participació a la vida diària de les llars, fent activitats puntuals, organitzant actes o ajudant en la difusió, recolzant l’operativa de l’entitat… També amb 5 col·laboradors econòmics…..

(Per formar part del grup de voluntaris mira l’apartat “Participa”)

 
Socis

Són les persones que sostenen l’entitat amb el seu compromís i sobre les quals recau la responsabilitat de fer que les finalitats de l’associació es portin a terme. Tots formen part del grup de voluntaris o bé són membres de la comunitat.

Actualment són 10 socis. Per fer-te soci apartat “Socis

Xarxa social

La nostra entitat també compta amb moltes persones de moltes entitats privades, administracions públiques o simplement de societat civil que col·laboren o recolzen les nostres accions. Sabem que només sumant forces podem produir veritables canvis socials.

Emaús Rural forma part de plataformes locals com:

  •  Pla d’inclusió social de la Segarra, impulsat des dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Segarra
  •  Plataforma d’entitats socials de la Segarra, que reuneix a un grapa d’entitats que treballen en el camp social a la comarca.
  •  Federació Catalana de Voluntariat Social, federació d’entitats catalanes que tenen espai de voluntariat social.
  •  Xarxa d’Habitatges d’inclusió de Catalunya, xarxa que aplega habitatges dedicats a la inclusió de persones amb dificultats socials.

Emaús Rural està arrelat al:

  • Moviment d’Emmaús, de caire internacional que compta amb un ideari compartit i té comunitats en 40 països, on beu les seves fonts i d’on treu formació continuada.

Emaús Rural compta amb l’assessorament i col·laboració de:

  • Cooperativa i comunitat de Drapaires d’Emaús de Sabadell, que té una trajectòria de 35 anys.
  • Cooperativa Olivera Vallbona de les Monges, dedicada la producció de vi i oli integrant persones amb disminució intel·lectual i malaltia mental
  • Fundació Casa Dalmases Cervera, que promou la millora  de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió.

Emaús Rural té recolzament econòmic per a diferent projectes  de:

  • Generalitat de Catalunya: Dep.Treball, Afers Socials i Família i Agència Catalana de l’Habitatge.
  • Diputació de Barcelona.
  • Obra Social La Caixa.